The Verve

Richard Ashcroft

Volledige naam: Richard Paul Ashcroft

Geboortedatum: 11 september 1971

Geboorteplaats: Billinge, England

 

Persoonlijkheid en invloeden

Ashcroft was nooit dé Ashcroft geweest die we kennen als hij zo'n dramatische jeugd niet had gehad. Normale gang van zaken werd onderbroken door een tragisch gebeurtenis - Richard verloor zijn vader toen hij slechts 11 jaar oud was. Op het emotionele niveau heeft Richard dit trauma nooit volledig verwerkt.

Zijn moeder hertrouwde. Richards stiefvader, een lid van een geheime broederschap Rosenkreuz society, was bepaald geen gewone man. Zijn open visies op onderwerpen als menselijk bewustzijn en ontraditionele geneeskunde had nooit voorbij de aandacht van Richard kunnen gaan.

Met zijn natuurlijke talenten zou Ashcroft alsnog een artiest gewoorden, maar zijn kinderjaren hebben zijn creativiteit zeker de pshychedelische richting gegeven. Als introvert (volgens zijn eigen woorden) vond Richard in muziek zijn ontsnapping van realiteit. Later is het zijn ware en enige passie gewoorden. Niet faam of geld, maar het muziek. Deze passie heeft hem geholpen om de unique persoon en componist te worden die hij nu is.

 

Ashcroft en The Verve

Samen met zijn school- (en ziel-) genoten McCabe, Jones en Salisbury heeft Ashcroft zijn "little band" gekreerd in 1989. Richart Ashcroft is zonder enige twijfel dé belangrijkste kracht achter The Verve. De meeste van de nummers zijn geschreven en gezongen door Ashcroft. Toch is er een aanzienlijk creatief verschil tussen zijn solo project en The Verve. Op een of andere manier vormt het "uitgebreide" bewustzijn van de bandleden één geheel dat ze echte meesterwerken van muziek laat produceren. Niet zomaar muziek, maar een ingenieus geluid dat een voelbaar effect heeft op een menselijk geest.

Velen zeggen dat The Verve ze meer "high" maakt dan drugs. Nou... ik kan deze stelling persoonlijk niet bevestigen, maar wetende dat "The Drugs Don't Work" en door goed bekend te zijn met het muziek van The Verve zou ik het makkelijk geloven.

Eerste platen die The Verve maakte volgden elkaar in een nogal hoog tempo. Van 1992 t/m 1997 (slechts vijf jaar) produceerde het band één EP plaat met 5 singles en 3 albums, het ene had ook een "tweede zijde". Helemaal niet slecht gezien de hoge kwaliteit van de tracks.

Maar alles heeft zijn prijs. De creatieve intenciteit, massale erkenning, pers, doorlopende experimenten van het uitbreiden van bewustzijn - dat allemaal leidde tot veel persoonlijke en gezondheidsproblemen en als resultaat 3 break-ups binnen dezelfde periode van 5 jaar.

Maar conform de universele wetten kwamen Ashcroft en zijn zielgenoten weer bijeen om nog een geniaal album te maken in 2008... en daarna weer uit elkaar te gaan. Laat ons maar hopen dat het niet de laatse keer was dat The Verve uit elkaar ging, als je begrijpt wat ik bedoel...

 

Solo project

Als solo artiest heeft Richard Ashcroft 4 albums uitgegeven. Het laatste, "United Nations of Sound", was uitgegeven onder een pseudonym "RPA & The United Nations of Sound". Zie meer hierover hier.

Het moet worden gezegd dat er aantal interessante nummers zitten in deze albums. Maar met zijn solo project heeft Ashcroft het succes van The Verve nooit kunnen herhalen. En dit is nog een reden om te hopen dat The Verve nog niet helemaal uitgesproken is...Komt binnenkort: TABS
disclaimer
© TheVerve.nl 2012 | powered by IP-Content
Wallpapers
Verve EP
A Storm in Heaven
No Come Down
A Northern Soul
Urban Hymns
This is music: The Singles 92-98
Forth
Richard Ashcroft
Nick McCabe
Simon Jones
Peter Salisbury
Simon Tong